Kahverengi Kokarca Samsun'a nereden geldi? bilgilendirme toplantısında anlatıldı!

TAKİP ET

Samsun İli Fındık İlçelerinde, Kahverengi Kokarca Bilgilendirme Koordinasyon ve Eylem Planı Toplantısı Gerçekleştirildi.

Samsun İli Çarşamba, Terme, Ayvacık, Asarcık, Salıpazarı, Tekkeköy ve Canik İlçelerini kapsayan ‘‘Kahverengi Kokarca Bilgilendirme, Koordinasyon ve Eylem Planı Toplantısı’’ ; 10-11-12 Ekim 2023 tarihleri arasında sırasıyla Terme, Çarşamba ve Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantılarda İlçe kaymakamları, İlçe belediye başkanları, İlçe Tarım Müdürleri ve İl Tarım Müdürünün açılış konuşmalarından sonra KTAE Müdürü ve BÜBS Şube Müdürü tarafından “Kahverengi Kokarcanın tanımı, ilimiz ve bölgemizdeki yayılım durumu, ilimiz için potansiyel tehditleri ve Mücadelesi, Kahverengi Kokarcanın İl Eylem Planı” konularında bilgilendirme yapmışlardır.


Toplantıda konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam; “İl ve İlçe Müdürlüklerimizle birlikte bu zararlıya karşı hazırladığımız eylem planı çerçevesinde mücadele çalışmalarını titizlikle yürütmekteyiz. Zararlının hayat döngüsünü takip ederek; pasif dönem diye adlandırılan ve zararlının kışlaklara çekildiği dönemde, üreticiler ile sektör paydaşlarının farkındalıklarını artırarak mekanik mücadele yapmalarını teşvik ediyoruz. Baharda havaların ısınmasıyla birlikte aktif döneme geçen zararlı sebebiyle ürün kaybı yaşanmaması için, ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri kullanarak tüm üreticilerin hep birlikte kimyasal mücadele yapmaları çok önemlidir.” dedi.
Dünya genelinde 300'den fazla bitki ve üründe zarar yapan ve istilacı bir tür olan Kahverengi kokarca, Ülkemize ilk defa, 2017 yılında Gürcistan'dan giriş yapmış, 2019 yılında Artvin, Rize, Trabzon,  Giresun,  Ordu,  Samsun ve İstanbul'da görülmüştür. Tüm istilacı türlerde olduğu gibi Kahverengi Kokarcanın da hızlı üreme ve popülâsyonunu artırma, farklı iklim koşullarına adaptasyon yeteneğinin yüksek oluşu (sıcaklık, nem gibi), yüksek uçma yeteneği, doğal düşmanlarının olmayışı ve ticari yolla  (nakliye)  kolaylıkla yayılması gibi özelliklerinden dolayı mücadelesinin zor olduğu bilinmektedir.
İlimizde, ilk defa 2019 yılında görülen Kahverengi kokarca; başta fındık olmak üzere mısır, soya fasulyesi, kivi, şeftali vb. birçok kültür bitkisini tehdit etmektedir. İl Müdürlüğümüzce hazırlanan eylem planı çerçevesinde; günümüze kadar yapılan surveyler ve arazi kontrolleri ile zararlı popülasyonunun, ekonomik zarar eşiğinin altında olduğu gözlemlenmiştir. 2023 yılı Temmuz ayı sonuna kadar yapılan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararlı görülmekle beraber ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. Ancak Ağustosun ilk haftasından itibaren  Çarşamba, Terme Tekkeköy,  İlkadım, Canik, Salıpazarı İlçelerinde bazı lokasyonlarda zararlı yoğunluğunda artış gözlemlenmiştir. Eylül ayında da zararlı popülasyon artışı devam etmiş ve kışlamak maksadıyla ev, ahır, kümes, seren gibi kapalı mekanlara yönelmiştir.

Kahverengi Kokarca